Sonntag, 9. Mai 2021

Utsatt för dating bedrägeri online få ersättning

Utsatt för dating bedrägeri online få ersättning


utsatt för dating bedrägeri online få ersättning

 · Stödpersonen får inte någon ersättning för att delta. Du kan även få ett juridiskt biträde, ett så kallat målsägandebiträde. Om det beviljas är det kostnadsfritt  · Den här typen av bedrägeri kallas för phishing eller nätfiske. 4. Samtal från Microsoft-supporten Scenario: Du blir uppringd av en person som utger sig för att vara en representant från Microsoft eller Windows supportavdelning. Personen påstår att din dator är utsatt för virus eller liknande och att du riskerar att förlora all data på hårddisken. Du får sedan instruktioner om  · För att kunna få detta måste man göra en ansökan om brottsskadeersättning, se här. Dock är det svårt att få brottsskadeersättning för skador som uppkomit genom bedrägeri. Då du inte anger vad det är för typ av begrägeri kan det även finnas andra möjliga aktuella ersättningar. Ett exempel på det är om det rör sig om kortbedrägerier då kortutgivaren i vissa fall ersätter missbruk



Ersättning vid bedrägeri - Skadeståndsrätt - Lawline



Vi har listat några av de vanligaste bedrägerierna. Här får du råd och tips om hur du undviker att bli lurad. Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid och det utnyttjar bedragare. Det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination:. Skriv gärna ut detta informationsblad och ge bort eller sätt upp på lämplig plats.


Om du blir uppringd av ett utländskt nummer, svara inte om du inte förväntar dig ett samtal, utsatt för dating bedrägeri online få ersättning.


Och om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte heller ringa upp. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar. Du får ett mejl eller blir uppringd från din bank om att det har uppstått ett problem med ditt konto och att du utsatt för dating bedrägeri online få ersättning skicka in dina kontouppgifter.


Du uppmanas göra detta omgående annars blir dina tillgångar frysta i avvaktan på utredning. Bedragaren vill att du ska besvara mejlet och ange dina uppgifter alternativt klicka på en länk i mejlet. Länken går till en webbsida där du ska ange dina kontouppgifter.


Banker och andra kreditinstitut begär aldrig in dina uppgifter via mejl. Är du osäker på om meddelandet kommer från din bank, utsatt för dating bedrägeri online få ersättning, ring banken och fråga. Klicka aldrig på länkar i utsatt för dating bedrägeri online få ersättning här typen av mejl. Det finns en risk att din dator blir smittad med skadlig kod.


Samma råd gäller för mejl där du påstås ha vunnit på lotteri, att du betalat in för mycket när du betalat en faktura eller där en advokat vill ha kontakt med dig angående ett arv från en tidigare okänd släkting i utlandet. Du får ett mejl om att du är berättigad till skatteåterbäring och avsändaren påstår sig vara Skatteverket.


Avsändarens mejladress kan vara refund skatteverket. se, skatt skatteverket. se och liknande adresser. Du blir ombedd att klicka på en länk som ser ut att gå till skatteverket. Du blir uppringd av en person som utger sig för att vara en representant från Microsoft eller Windows supportavdelning.


Personen påstår att din dator är utsatt för virus eller liknande och att du riskerar att förlora all data på hårddisken.


Du får sedan instruktioner om att skriva in komplicerade kommandon till din dator, det vill säga du accepterar att personen i andra änden får fjärrstyra din dator. Du surfar på internet när det plötsligt dyker upp ett meddelande från Polismyndigheten på dataskärmen. Det går inte att stänga ner meddelandet och varken tangentbord eller mus fungerar. I meddelandet står det att du begått ett brott på internet och att du måste betala en summa pengar för att datorn ska låsas upp igen.


Du får ett mejl av en person som påstår sig ha en stor summa pengar som han eller hon behöver hjälp med att föra ut från ett annat land. Bedragaren hävdar att du kommer att bli rikligt belönad om du hjälper till.


Varning för bedrägerier kring vaccination Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid och det utnyttjar bedragare. Det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination: Det kostar ingenting att vaccinera sig.


Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning. Om någon tar oväntad kontakt med dig: Logga inte in Lämna inte ut siffror Lägg på luren Skriv gärna ut detta informationsblad och ge bort eller sätt upp på lämplig plats. Informationsblad - Varning för bedrägerier kring vaccination Information på andra språk Engelska - Beware of vaccine scams Arabiska - Information om vaccinationsbedrägerier Utsatt för dating bedrägeri online få ersättning - Information om vaccinationsbedrägerier Spanska - Information om vaccinationsbedrägerier.


Granskad 30 mars





Vanliga bedrägerier | Polismyndigheten


utsatt för dating bedrägeri online få ersättning

 · Saknar du försäkring som täcker skadan helt kan du i vissa fall få ekonomisk kompensation från staten, s.k. brottsskadeersättning. Även om gärningspersonen är okänd kan du ha rätt till ersättning från försäkringsbolag eller brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten. Det finns alltså tre typer av ersättning: Skadestånd Om du har blivit utsatt för ett brott kan du få ekonomisk ersättning för de skador du har fått. I första hand är det gärningspersonen som ska betala skadestånd till dig. Om gärningspersonen inte kan betala eller är okänd, kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag. Om du inte har någon försäkring finns det i vissa fall möjlighet att få statlig brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten  · Lagen om obehöriga transaktioner säger att om kontohavaren har blivit utsatt för ett bedrägeri ska kunden få ersättning av banken för belopp som överstiger kronor – om kunden inte

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen